رشته خیاطی دارای چه شاخه هایی می باشد؟
رشته خیاطی
خیاطی از گذشته تا کنون وجود داشته و هر لحظه در حال تغییر، تحول و گستردش است. این رشته از شاخه های بسیاری تشکیل شده است که مجموع آن ها باعث افزایش کیفیت و پیشرفت در این زمینه می شود. فعالیت در این رشته و پیشرفت در آن بستگی به میزان خلاقیت و نوآوری شما دارد. در این مقاله قصد داریم به شاخه های متفاوت رشته خیاطی بپردازیم.
رشته خیاطی شاخه طراحی لباس
دانش ایجاد یک طرح و یا مدل در ذهن و خیال فرد را طراحی میگویند. این شاخه هیچ حد و مرزی نداشته و در ذهن افراد ساخته میشود.
طراحی دارای شاخه های متفاوت بسیاری است که یکی از محبوب ترین آنها طراحی لباس می باشد. طراحی لباس یک رشته پیچیده، گسترده و خاص است. برای طراحی لباس میبایست برخی از مهارت های تخصصی را فرا گرفت مانند:
- آناتومی بدن و اندام شناسی: این بخش یکی از اصلی ترین مهارت ها در طراحی لباس است زیرا یک طراح تنها با تشخیص فرم اندام های متفاوت میتواند یک لباس خوش فرم و بدون عیوب را طراحی کند.
- طراحی بیس لباس: طرز کشیدن لباس و چینش آن بر تن در طراحی یکی از ویژگی های یک طراح ماهر است.
- جنسیت شناسی پارچه برای طراحی: در هنگام طراحی لباس باید توجه داشت که با تلفیق چه پارچه هایی لباس دلخواه تولید می شود.
- چاپ پارچه: یکی از مهارت های کاربردی فرد طراح توانایی چاپ طرح های مختلف بر روی پارچه دلخواه است.
- تشخیص جنسیت پارچه: آگاهی از انواع پارچه و تار، پود پارچه به فرد طراح کمک میکند تا طرح های بهتری داشته باشد.
- دوخت و الگوسازی: یک طراح باید به بخش های مختلف تولید لباس نیز آشنا باشد تا بتواند طرح های جذاب تری داشته و با آگاهی بیشتری طراحی کند.
ویژگی های یک طراح لباس نیز در پیشرفت آن بسیار تاثیر گذار است برای مثال داشتن خلاقیت و ابتکار، سنجیدن بازار کار، آگاهی از فرهنگ و آداب و رسوم جامعه های مختلف، ذهنیت و قوه تخیل قوی، برقراری ارتباط اجتماعی و ارتباط خوب در خلق طرح های جذاب نقش آفرین است.
رشته خیاطی شاخه الگوسازی
پس از اتمام طراحی لباس، طرح به الگو خیاطی تبدیل می شود. الگوسازی بیس و اساس تولید پوشاک در صنعت خیاطی است. این شاخه از خیاطی بسیار تخصصی بوده و نیاز به مهارت های بسیاری دارد. الگو خیاطی در واقع قالبی است که به شکل لباس بوده که پارچه با استفاده از آن برش داده میشود. الگوساز به شخصی گفته می شود که تمامی مهارت های لازم برای الگوسازی را دارا است. فرد الگوساز ویژگی های مختلفی مانند: مهارت های تخصصی الگوسازی، صبوری، دقت بالا، سرعت عمل بالا، آشنا به متد های مختلف، طراحی و نقاشی نسبتا خوب را دارد . الگوسازی از گذشته تا به حال تغییرات بسیاری کرده است و به روش های مختلفی انجام می شود. الگوسازی در خیاطی به دو روش انجام می شود.
خیاطی الگوسازی دستی
در این روش فرد الگوساز به صورت فیزیکی با استفاده از ابزار هایی مانند: کاغذ الگو، قیچی، مداد، خط کش، پاک کن طرح دلخواه خود را الگوسازی میکند. تسلط کامل به طرح نهایی در این بخش برای یک الگوساز بسیار مهم و حائز اهمیت است زیرا ساختار و پایه محصول تولید شده به این مرحله مربوط میشود.
خیاطی الگوسازی با نرم افزار
امروزه الگوسازی به روش نرم افزار بسیار محبوب و پرکاربرد است. با گذشت زمان و پیشرفت روز افزون انسان در تمامی زمینه ها به خصوص در زمینه تولید نرم افزار و ماشین آلات مکانیزه الگوسازی نیز تغییر کرده و اغلب به روش نرم افزاری طراحی می شود. یکی از نرم افزار های محبوب و پرکاربرد در این روش نرم افزار طراحی و الگوسازی جمینی است. این نرم افزار از طریق ابزار ها و توابع متفاوت و ویژگی های منحصر به فردی که دارد باعث افزایش دقت و کیفیت محصولات تولید شده می شود.
رشته خیاطی شاخه برشکاری
برش کاری یکی از شاخه های مهم خیاطی به شمار می رود. فرد برش کار باید مهارت های مهم برش کاری از جمله چیدمان الگو بر روی پارچه، شناخت پارچه و طرز چیدمان درست پارچه، دقت بسیار بالا و غیره را داشته باشد. برشکاری به دو روش دستی و با دستگاه تقسیم می شود.
خیاطی برشکاری دستی
در خیاطی و تولید لباس ریزه کاری های بسیاری وجود دارد. انجام این ریزه کاری ها باعث کار حرفه ای و تخصصی تر می شود. در روش دستی برش فرد برشکار با استفاده از قیچی، پارچه را برش میزد. مهم ترین نکته قابل توجه در بخش برش کاری دستی تمرکز فرد برشکار در هنگام کار است. یکی از معایب این روش مصرف انرژی و زمان زیاد است و احتمال انجام خطاهای انسانی در این بخش نسبتا به برشکاری با دستگاه بسیار است.
خیاطی برشکاری با دستگاه
تولدکنندگان انبوه و تولیدی های بزرگ تولید پوشاک همواره از روش برشکاری صنعتی استفاده میکنند تا مصرف زمان و خطاهای ناشی از نیروی انسانی را در این بخش کاهش دهند. این روش به دلیل دقیق تر بودن، صرفه جویی در زمان و غیره دارای محبوبیت زیادی در بین فعالان این حوزه است.
رشته خیاطی شاخه دوخت
اغلب افراد در هنگام خرید لباس بعد از توجه به تمیزدوزی ظاهر آن به نمای داخلی لباس نیز توجه بسیاری میکنند. به همین دلیل خیاطان و تولیدکنندگان پوشاک به نحوه دوخت خود بسیار توجه ویژه ای دارند. بخش دوخت در هنگام تولید لباس ظرافت های بسیاری دارد. دوخت در خیاطی به دو بخش مهم اتوکاری و دوخت تقسیم می شود.
خیاطی دوخت
مهم ترین مهارت یک خیاط ماهر، تکنیک های دوخت آن است. به عبارت دیگر فرد خیاط با یادگیری این تکنیک ها و مهارت ها با توجه به جنس پارچه و طراحی انجام شده قادر است تشخیص دهد چه نوع دوختی برای کار و محصول مناسب است. شناخت لوازم و ملزومات خیاطی مانند: شناخت ابزار دوخت و استفاده تخصصی، درست و به جای آن باعث حرفه ای تر شدن کار افراد می شود. به همین دلایل اغلب افراد فعال در این بخش، شناخت کامل به ابزار های مربوط به بخش دوخت را دارند.
خیاطی اتوکاری
بیشتر افراد بر این باور هستنند که اتوکاری بخش جداگانه در رشته خیاطی می باشد اما این شاخه جزئی از بخش دوخت به شمار میرود. چرا که بخش اتوکاری تکمیل کننده و مکمل شاخه دوخت می باشد. به همین دلیل یکی از اثر بخش ترین قسمت تولید لباس در خیاطی به شمار می آید. فرد فعال، در این مرحله از تولید پوشاک باید به مهارت های مختلف اتوکاری آشنا باشد. در برخی از مواقع اتوکاری یکی از روش های تاثیر گذار در ایستایی و فرم دهی لباس و قالب تن کردن آن به شمار میرود.
دیدگاهتان را بنویسید