انواع لایی و کاربرد آن
شناخت لایی
معمولا برای بالابردن استحکام پارچه و کیفیت کار از لایی ها استفاده میکنیم که در این مقاله به طور کامل انواع لایی و کاربرد آن را به شما توضیح می دهیم. امروزه انواع و اقسام لایی ها در بازار موجود می باشد. قبل از انتخاب لایی باید به جنس پارچه نیز توجه داشته باشیم، زیرا با توجه به ضخامت و بافت پارچه لایی انتخاب میشود. در متن زیر کاربرد و مزایای استفاده از لایی در لباس را بررسی می کنیم.
کاربرد و مزایای لایی در لباس ها
همان طور که بیان کردیم استفاده از لایی در قسمت های مختلف لباس ایستایی و استحکام را به پارچه می دهد. گاهی پارچه ی ما دارای تراکم بافت پایینی است و در اثر کشش یا برخورد با محیط اطراف نخ کش یا دچار پارگی میشود، برای رفع این مشکل به پارچه لایی میچسبانیم تا مقاومت و استحکام بیشتری داشته باشد.
برای جواهردوزی یا سوزن دوزی به روی لباس حتما باید محیطی که تزئین می شود دارای استحکام تقریبی باشد، به همین منظور قسمتی از لباس را که جواهردوزی می کنیم لایی می چسبانیم تا تزئینات ما به زیبایی روی پارچه قرار بگیرد.
برخی از پارچه ها مانند پارچه های نخی دارای چروک پذیری بالایی هستند، برای مقابله با این اتفاق می توانیم از لایی استفاده کنیم تا از چروک پذیر بودن پارچه جلوگیری کنیم و با خیال راحت تری از آن استفاده کنیم. در برخی موارد نیز برای بالا بردن استحکام پارچه های گران قیمت نظیر ابریشم، پارچه های مجلسی و پارچه های لطیف از انواع لایی استفاده میکنیم. برای دوخت راحت تر پارچه های کشی و کاهش خاصیت کشسانی آن نیز می توانیم از لایی استفاده کنیم و مقاومت پارچه را افزایش دهیم.
در انتخاب لایی باید توجه داشته باشیم که ضخامت آن از پارچه ی انتخابی کمتر و متناسب با پارچه باشد. هم چنین به هماهنگی رنگ این دو مورد نیز باید توجه داشته باشیم.
انواع لایی
-
لایی حریر:
به خاطر وجود خاصیت کشسانی این لایی می توانید از آن برای چسباندن به کل پارچه استفاده کنید. این نوع لایی دارای ضخامت کمی می باشد. یک طرف آن خاصیت چسبندگی دارد که با حرارت اتو روی پارچه متصل می شود و به لباس شما ایستایی و زیبایی را منتقل میکند. از لایی حریر می توانید برای ایستایی دادن به انواع پارچه استفاده کنید. معمولا از آن برای ظریف دوزی لباس، دوخت جیب و مانتو استفاده می کنند.
-
لایی پرشین:
یکی از مرغوب ترین و با کیفیت ترین لایی ها، لایی پرشین می باشد. تراکم چسب و ضخامت آن از لایی حریر بیشتر است. به همین منظور بیشتر از آن در کت، پالتو و قسمت هایی از لباس که به ضخامت بیشتری نیازمند است استفاده می شود. به منظور خالص شدن لایی بعد از آبرفت آن بهتر است قبل از استفاده آب کشی شود.
-
لایی فرانسه:
لایی فرانسه در دو مدل لطیف و آهاردار در بازار موجود می باشد، نوع لطیف آن برای استفاده از قسمت هایی از لباس که به آهار زیادی نیاز ندارند استفاده می شود مانند لباس های دکلته. و مدل آهاردار آن همانطور که از نام آن مشخص است برای قسمت هایی که نیازمند به ایستایی بالایی است مورد استفاده قرار می گیرد مانند یقه، سجاف، مچ سرآستین و قاپک …
-
لایی زانفیکس:
دو طرف لایی زانفیکس دارای خاصیت چسبندگی است و هر دو سمت آن باحرارت مستقیم به پارچه می چسبد. این لایی در دو نوع متری و نواری به بازار عرضه می گردد. از لایی زانفیکس عریض یا همان متری در قسمت سجاف، یقه، پشت دکمه ها و مچ مورد استفاده قرار میگیرد. می توان به جای پس دوز کردن دستی لبه ی آستین، دامن و مانتو از زانفیکس نواری استفاده نمود. این لایی به صورت توپ نواری در بازار موجود است.
-
لایی چسب کاغذی:
لایی چسب کاغذی در نوع ضخیم آن با نام لایی زنجان شناخته شده است. یکی از ویژگی های مثبت آن این است که بعد از هر شستشو هیچ گونه آبرفتی ندارد و شما نیاز ندارید که قبل چسباندن لایی روی پارچه آن را آبکشی کنید. از لایی زنجان که در عرض90 در بازار موجود است برای پارچه هایی با ضخامت بیشتر نظیر ترگال، کتان و… استفاده می شود.
برای جلوگیری از چسبیدن لایی به اتو در هنگام اتوکشی، ابتدا باید پارچه ای لطیف و نم دار را روی لایی که در سطح پارچه ی اصلی قرار گرفته قرار دهیم. به مدت 10 تا 15 ثانیه اتو را روی پارچه ی نم دار بگذارید و سپس بردارید. اتو کشی بر روی پارچه باعث می شود پارچه کش بیاید و کار خراب شود.
دیدگاهتان را بنویسید